fbpx

Cum eu lucrez mai mult cu mame si cu sportivi – da, stiu, este o asociere interesanta 🙂 -, caut mereu pentru ei variante sanatoase de alimente si bauturi supernutritive, care sa nu vina la pachet cu zahar, coloranti artificiali sau alte asemenea ingrediente nesanatoase. Astfel, am gasit o bautura energizanta si super hidratanta minunata, recomandata de o moasa din UK pentru mamele aflate in travaliu.

Poate te intrebi ce au in comun o mama aflata in travaliu si un sportiv: travaliu este ca un meci de tenis super intens, jucat, de cele mai multe ori, de un sportiv neantrenat suficient (si asta mai ales cand vorbim despre un travaliu mai lung). Efortul este unul foarte intens, se transpira mult si, drept urmare se pierd multe saruri si glucide. De aceea, dupa nastere, ca dupa un antrenament serios, ne dor muschii si suntem extenuate – asta este aditional schimbarilor psihologice si hormonale prin care trecem atunci.

Ce contine aceasta bautura:

 • 2 cani de apa de cocos (de preferinta proaspata)
 • 2 picaturi de Rescue Remedy (Bach)
 • 2 linguri de miere de Manuka sau miere de mana
 • ¼ lingura de sare de mare sau de ocna
 • 1 lingura de calciu si magneziu lichid
 • ¼ lamaie stoarsa, de preferinta organica
 • ½ apa pura

Se mixeaza toate ingredientele si se bea de-a lungul travaliului sau al antrenamentului/meciului.

Care sunt beneficiile acestor ingrediente:

 • Apa de cocos: este unul dintre superalimentele mele preferate si o recomand atat gravidelor, cat si sportivilor, dar si copiilor, mai ales in deshidratare. Este sursa naturala de electroliti, care sunt si mult mai biodisponibili decat cei din suplimente. Apa de nuca de cocos contine potasiu, sodiu, magneziu si forfor. Eu, de obicei, cumpar nuca tanara (cea alba), o sparg si beau cu paiul sau o scurg intr-un recipient. Daca nu ai la dispozitie aceasta nuca, poti cumpara apa de cocos ca atare (se gaseste in supermarketuri).
 • Rescue remedy: De curand am inceput sa folosesc si eu aromaterapie, nu ca panaceu, dar ca adjuvant in a obtine starea de bine. Despre acest Rescue Remedy am auzit numai de bine, il testez de ceva timp si pana acum rezultatele au fost bune. Acest remediu este indicat si in stari de panica, de stres – deci este ideal si pentru taticii care asteapta ca sotiile lor sa nasca :).
 • Sarea: ajuta cu contractia si relaxarea muschilor si cu rehidratarea. Este indicat sa alegem o sare mai putin procesata, de aceea am zis de mare sau de ocna
 • Calciu si magneziu: calciu este implicat in incordarea muschilor si magneziu ajuta la relaxarea muschilor si a sistemului nervos. Calciu este implicat si in coagularea sangelui si te ajuta in caz de sangerare.
 • Lamaia: vine cu aport de vitamina C, are gust placut si ajuta in reducerea stresului oxidativ care are loc si in timpul efortului intensiv. Lamaia ar fi bine sa fie organica pentru ca acum sunt stropite cu substante care sunt toxice (daca nu este bio, lamaia trebuie foarte bine spalata).
 • Mierea: mierea contine zaharuri naturale care sunt usor de absorbit de catre organism. Mierea de Manuka sau cea de mana sunt mai putin dulci si contribuie la cresterea imunitatii. Glucidele sunt principala resursa de hrana pentru organism si, atunci cand facem efort avem nevoie sa refacem stocul de glucide al organismului. De altfel, studiile efectuate de University of Memphis Exercise and Sports Nutrition Laboratory au confirmat ca mierea este una dintre alimentele ideale de consumat inainte de antrenament.